Як пацієнт може отримати рецепти на відпуск препарату інсуліну

Як пацієнт може отримати рецепти на відпуск препарату інсуліну

Згідно даних  Міжнародної діабетичної федерації 422 млн дорослих людей страждають на цукровий діабет в усьому світі, а поширеність цукрового діабету у осіб понад 65 років досягає 20%. В Україні зареєстровано понад 1,2 млн хворих цукровим діабетом (в тому числі 150 тис І типу) щорічний приріст 5 %.

По КП «Луцький ЦПМД» хворих на цукровий діабет 2332, з них отримують інсулінотерапію –  315чол. Забезпечення хворих на цукровий діабет необхідними лікарськими засобами та медичними виробами здійснюється за рахунок державного, місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством. В Україні розроблено низку основоположних нормативно-правових актів, що започатковують структурні зміни системи охорони здоров’я, зокрема:

–          закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»;

–          Постанова Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 №239  «Про порядок відшкодування вартості препаратів інсуліну»;

–          наказ від 23.12.2015р. №890 МОЗ України «Про затвердження Положення про реєстр пацієнтів, що потребують інсулінотерапії». Це положення визначає порядок формування та ведення реєстру пацієнтів, що потребують інсулінотерапії.

В рамках доступу до реєстру визначено три рівні користувачів, які мають обмежений доступ по даних;  чітко визначені користувачі:

  • першого рівня – лікар, який призначає препарати інсуліну;
  • другого рівня – департаменти охорони здоров*я і МОЗ України;
  • третього рівня – аптечний заклад, що здійснює відпуск препаратів інсуліну в рамках пілотного проекту.

Значна робота проведена щодо захисту персональних даних. Видачу електронного рецепту на інсулін здійснює лікар- ендокринолог, або дублер (сімейний лікар) після огляду пацієнта. Функціонуючий реєстр дозволяє в режимі реального часу знати,  скільки на сьогодні людей з цукровим діабетом, які потребують інсулінотерапії, який вид інсуліну вони отримують, а також рівень контролю над хворобою. Встановлено категорії хворих на цукровий діабет, згідно Постанови КМУ №239 від 23.03.2016р., які потребують  інсулінотерапії, що є обов’язковою умовою нової системи.

МОЗ України наголошує, що рівень глікованого гемоглобіну в крові є основним показником ефективності призначеного лікування препаратами інсуліну пацієнтам з цукровим діабетом та дає змогу своєчасно запобігти загрозливим ускладненням цього захворювання.

Підготувала лікар-ендокринолог   Редзій  Т.М.

Розміщення - Новини